Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 17:53 - Вие хапнахте ли вече лазаня от конско месо?
Автор: 100jan Категория: Политика   
Прочетен: 3826 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 16.02.2013 18:30


 image


Тези дни в Европа върви един скандал, плод повече на истеричността на някои журналисти, отколкото на някакви доказани престъпления.
  В съседна Румъния колели стари коне, изнасяли месото за Франция, където то се преработвало, след което във вид на лазаня от ТЕЛЕШКО се изнасяло за страните от ЕС. Нещо да ви звучи познато в този случай? Нещо забравено, премълчавано... или?
   Какви са фактите? Конското месо става за храна. Конят, както и говедата, са тревопасни. Всички тревопасни животни са наша храна, или това го забравихте? Конското месо не се е наложило на трапезата поради икономическа неизгодност - конят е преди всичко жива сила, а след това храна. Или поне така е било в миналото. Но коне все още се отглеждат, или забравихте?
  Домашните животни, и по-специално добитъкът, рядко умират от естествена смърт. Обикновено ги колят. Или забравихте? Прасета, овце, кози и телета рядко доживяват втората си година. Или и това забравяте?

  Дотук с позабравените факти. Да видим премълчаните.

  Румъния изнася конско месо съвсем законно. Консумацията на конско месо никъде не е забранена или ограничена. Проблемът е, че няма търсене. Предпочита се говеждо (телешко) месо. И ако напишеш на етикета, че лазанята ти съдържа конско, ще изгубиш голяма част от клиентелата си. Затова просто премълчаваш за наличието на конско месо и готово!
  И истерията започва. Навярно млад журналист (по-вероятно журналистка), непознаващ добре света, в който живее, е "надушил" сензацията. И информационната въртележка се завърта.
  Стигна се до там, че по принцип неадекватният български земеделски министър Мирослав Найденов да се оправдава, че в България нямало артикули от конско месо. Известният още като Миро Мършата, заради едно 20 годишно ирландско месо по времето, когато е шеф на ДВСК, сега бърза отново да се пише ни лук ял, ни лук мирисал. Тогава се раздели с поста си, сега - едва ли. Още повече, оказа се, че има и в България...
  И някой се изненадва от това? Уважаеми читателю, не е нужно да внасяме конско месо от Франция, ние сами си го произвеждаме. От толкова много години българския селянин води старите си магарета и коне в кланица. От толкова много години никой не пита какво се случва с това месо, защото всички знаем, или би трябвало да знаем - от това месо се приготвят колбаси... От толкова години всички ядем конско месо, а едва сега ни се повдига. Не е ли смешно?



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. shtaparov - Не смогнахме- пратете ни малко! :))
03.03.2013 00:47
Не смогнахме- пратете ни малко! :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: 100jan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 244414
Постинги: 33
Коментари: 95
Гласове: 650
Архив