Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 17:16 - Какво точно се случва в Грузия?
Автор: 100jan Категория: Политика   
Прочетен: 9857 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2008 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Най-напред да ви кажа, че не съм специалист по района (Кавказ), малко знам за историята и куртурата на народите, които живеят там. Определено грузинците са ми любимци.  За тях знам, че имат 15-вековна култура (нашата държава е 13-вековна по официалното летоброене), че имат невероятна музика (препоръчвам четиригласните мъжки хорове без съпровод, дори съм склонен и линкове да дам). Грузинската история е не по-малко драматична от нашата. И в много отношения е сходна. И те имат собствена азбука, но за разлика от нас не успяват да я предадат на други народи. И при тях основните борби са с нашествията от изток - татари, монголи, турци. И при тях през последните 500 години държавата им вехне и линее под сянката на Турция, а в по-ново време и под сянката на Русия. Русия, която в този район вижда съвсем осезаема заплаха за сигурността си, затова над двеста години поддържа там марионетни царства на арменци и грузинци, които да възпират Турция и Персия. След отпадането на заплахата от Персия (съвременен Иран) през годините на 18-19 век, основен противник в района е Турция. Използва се естествената преграда на една труднодостъпна планина, каквато е Кавказ. През 20-и век двете буферни държави първо биват погълнати от Русия (вследствие на същата освободителна война, която ни дава автономията, а по-късно и независимостта), а след няколко месеца войни и от СССР. В рамките на СССР Грузия е сравнително облагодетелствена, тъй като един от най-страшните и кръвожадни ръководители е грузинец - Йосиф Висарионович Джугашвили (Сталин - от руски "стоманения"). Все пак големите премествания на кавказките (а и не само кавказки) народи обхващат и Грузия. Наред с чеченци, осетинци и черкези, големи премествания (с хиляди жертви) понасят и малки народи като абхази. На обезлюдените места се създават автономни области, населени с руснаци и казаци. Такива са двете Осетии (Северна в рамките на Русия и Южна - в Грузия).

1992-а година е повратна за половин Евразия. Де юре СССР престава да съществува, на картата се появяват 10 нови държави, от общо 14 републики в рамките на СССР. Преди това трите прибалтийски републики - Литва, Латвия и Естония, са извоювали своята независимост с цената на много кръв. Споменът от руските (съветски) танкове няма да бъде забравен скоро. Новите 11 държави поемат по свой път, като от тях се открояват три групи. Групата на Украйна, Белорусия (Беларус) и Молдавия (Молдова) - проруска политика, проруска икономика и доминиране на рускоезичното население. Едва наскоро Украйна успя да се измъкне донякъде от желязната хватка (спомнете си оранжевата революция). Втората група са държавите от средна Азия (Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан), които поеха по пътя на олигархията (в старогръцкия смисъл на думата). Там властта премина в бившите комунисти, които бързо превърнаха псевдодемокрацията в псевдомонархия. Ако не знаете - президентския пост там се наследява. Правете си изводи. Третата група са страните от Черноморския басейн - Армения, Грузия и Азербайджан. За азерите може само да се добави, че това е тюркско племе, чиято територия трайно преминава в Руска орбита като репарация след Освободителната война (1877-1878). Това може да се отбележи и за Молдавия (Молдова) - румънска територия, преминала към Русия, а самата Румъния е компенсирана за загубата със Северна Добруджа.

Демократичните промени не донасят просперитет на Грузия. Две размирни и със стремеж към отцепване области не дават на младата държава да започне мирен живот. Това са Южна Осетия и Абхазия. Аналогиите с Косово и Югославия са много, но няма да се спирам на тях. Ще спомена само, че Русия има дейно участие в размириците в региона. Не само руския контингент, но и руската политика, лесно дала руско гражданство на по-голямата част от населението на размирните области. Като паралел може да помислите - в една Украйна рускоезичното население надхвърля 40%. Представете си колко ще просъществува държавата, ако всички тези хора получат руски паспорти?

Пак споменавам, че не съм достатъчно запознат със събитията и региона. Но няма как да повярвам, че дребната и незначителна Грузия ще атакува "опашката" на Русия (Осетия), ако не е провокирана. Събитията от Грузия станаха водеща новина наскоро, а какво се е случвало преди това - мъгла. Само знам, че дори управниците на една страна да са луди и психопати, то няма как да приемем, че цялата страна е от луди и психопати. А грузинците са хора на лекия живот, на яденето, пиенето и пеенето. Но да се мобилизира дори опозицията в страната, целия народ като един - тук нещата не са толкова прости, че да ги обясниш с налудност на лидерите. Какво не знаем за тази война, уважаеми български журналисти и коментатори? Защото ако Грузия с лека ръка напада Русия, то утре можем да очакваме как Хаити с лека ръка напада САЩ...



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. valsodar - Когато страната е във война - опозиция няма
11.08.2008 17:52
Виж изявленията на грузинските опозиционни сили в началото на войната.
Кой точно и по какъв начин е провокирал войната ще е спорен въпрос в близките години, но безспорен факт е едно - Грузия допусна грубата политическа грешка да атакува първа и така влезе в ролята на агресор идеално вписващ се в идеята за ответен удар.

Дефакто от цялата война най-много ще спечели Газпром в лицето на новия му президент - Путин.
цитирай
2. nova07 - Грузия си търси белята!
11.08.2008 18:15
1.Грузия разчита на САЩ - те са техни протежета
2.Грузия иска да ускори влизането си в нато-защото това е удобно за Сащ
3.Грузия цели създаване на негативни последствия за Русия от ЕС и САЩ
4.Цялата тази "война" е внимателно обмислена във Вашингтон
5.Хващате ли връзката с ракетния щит на САЩ
6.Ние си искаме осетия а те бомбандираха грузия-не е честно европейци помагайте.
7.Понеже ни разрушиха страната тези руски бомбандировки , дайте ни пари да се оправим
8.Вива америка вива ЕС
Извод:Американци дразнят Русия , чрез своя лакей Грузия.Руснаците обаче са един голям спящ лъв който ако се разгневи да му мисли целия свят!
Чест и почитания :Нова07
цитирай
3. ok3223 - Гледай ти
11.08.2008 18:50
Не знаеш, а. А президента, кой е. Изпратен и наложен им от САЩ. Техен агент." Оранжева революция",подкокоросана и платена в долари от янките в латиноамерикански стил. Същото се повтори и в Украина. Въоръжавана и подготвяна за плацдарм за нападение и неутрализиране на Русия. Грузия е нищо като военна сила. Кукловода-Буш и компония, които стоят зад нея. Те си разиграват геостратегическите карти. За тях тя е само пешка, а Сакашвили- президента, кукла на конци. Абхазци, ингушети...Нещат да имат нищо общо с Грузинците. Един референдум като в Черна Гора и въпроса е решен. За Сърбия, за да се отслаби- може. Тук не не може. Не ни устройва. Айде бе. Кондолиза Райс преди седмица беше там за да ги подкокороса. Мислеха Русия ще клекне. Ама там половината са руснаци или руски граждани. Грузинците се опитват да наложат грузинска власт на хора, които не ги искат нито варени, нито печени. Как става това в 21в? Сега ще отнесат пердаха, а кукловодите останаха като посрани. Номера не мина. Няма да мине и с Украина. Русия не нито Ирак, нито Сърбия и Авганистан.
Какво търсят САЩ и коо в Грузия, на Кавказ, на границата на Русия.
Нещо поразбра ли от дяволската игра на САЩ и техните мекерета.
цитирай
4. 100jan - От последните два коментара,
11.08.2008 19:21
на Нова и на Ок, разбирам, че от една страна имаме едни лоши американци, които искат да направят нещо на едни готини руснаци. За целта използват едни тъпи грузинци... Само че де да бяха толкова прости нещата. Всички пишат какво е направила Америка, а някакси пропускат да напишат какви са били действията на Русия. Или трябва да примем, че Русия до онзи ден е стояла безучастна и не щеш ли - вдигнала си авиацията и разпердушинила едни непослушни мургави човечета на южната си граница.

Въпросът виси. Какво ТОЧНО става в Грузия? Всеки коментар, но аналитичен, а не съставен от пропагандни клишета, е добре дошъл.
цитирай
5. valsodar - Грузия протака капитулацията
11.08.2008 19:45
защото така излиза от ролята на агресор и влиза в ролята на жертва на агресия.
От своя страна Русия губи със всеки един следващ ден военни действия.
Когато удариха грузински военни обекти на територията на Грузия в първия ден на войната, бе оправдано като крайно необходима мярка за възпиране на грузинската авиация.
Но с бомбардиране на цивилното им летище и пристанищата им копират модела на войната срещу Югославия, който ще им доведе единствено негативи.

Към момента най-стойностния анализ по темата е в - БЪЛГАРИЯ 1913 г. - ГРУЗИЯ 2008 г. - част ІІ. на : teodordetchev - съветвам те да го прочетеш - заслужава си и недоумявам защо не е в "избрани" :)
цитирай
6. bloghead - valsodar
11.08.2008 20:05
Цивилното летище на Грузия не е бомбандирано, а военна база CNN:
"Russian forces launched an airstrike against a military airfield near the Tbilisi International Airport earlier in the day, Georgian officials told CNN."

Грузинците първоначално са подали такава информация, след това я от теглиха, сега не мога да намеря линка към тази статия от вчера.
цитирай
7. bloghead - 1 Много добър анализ на случващото се
11.08.2008 20:07
http://www.cnn.com/2008/WORLD/europe/08/11/georgia.russia.oakley/index.html
цитирай
8. valsodar - Следя повече руските сайтове
11.08.2008 20:55
и там може да съм се заблудил.
Войната е почти изчерпана, основните цели й са постигнати - война на 3 фронта, морска блокада, унищожени важни военни обекти, възвръщане на контрола над Южна Осетия със сериозна възможност за териториалното й отцепване в близко време.

Главния въпрос за мен е, какво ще правят след войната грузинците с президента си, вкарал ги в тази национална катастрофа ?
цитирай
9. faka - "...не съм специалист..."
11.08.2008 22:57
"Или трябва да примем, че Русия до онзи ден е стояла безучастна и не щеш ли - вдигнала си авиацията и разпердушинила едни непослушни мургави човечета на южната си граница." -Започваш да ставаш специалист! Браво! Приеми го това. И започни да четеш вестници,гледай телевизия,има новинарски сайтове.Ако не знаеш,ще ти кажа.Онзи ден твоите любимци,грузинците,направиха артелерийска и ракетна атака на един град,като убиха над 1000(хиляда) души.Тези хора са с руски паспорти,т.е. граждани на Русия.Няма да ти цитирам конституциите на различни държави,сам се досети как ВСЯКА държава се грижи за гражданите си. И още нещо много важно:грузинската атака на Цвинхали започна в петък,а петък си е петък и за информационните агенции...Един съвет-"неволното" игнориране на факти си е чиста проба дезинформация.А "дезинформация" е евфемизъм на думичката "лъжа"...А да се лъже не е хубаво.
цитирай
10. ok3223 - Да, да
12.08.2008 06:08
За съжаление стана така. Макар че знаеха, затова пишеха и вестниците, че грузините се подготвят за нападение. И загинаха около 2000 цивилни. А трябваше да ги ударят превантивно, и тези невинни щяха да са живи и здрави. Руснаците, силата военна, можеща да неутралзира всяка агресия, и американска разбира се, го дава много мекушаво. Това не съответства на на потенциала, които има. Нещата ще се променят, вече се променят, и агресорите, които и където и да са вече ще си получават заслуженото. Които и да са, където и да се намират. Възожности за това имат предостатъчно.
цитирай
11. 100jan - ---
12.08.2008 06:37
Винаги съм се чудил на склонността на хората да тълкуват еднакви събития по различен начин. Значи какво излиза? Ако Грузия иска да има проамериканска политика, а това си е право на една суверенна държава, то тя застрашава интересите на Русия. Значи Грузия може да има само проруска политика и нищо друго. Също така е добре Грузия да не обръща внимание на това, как чужда държава въоръжава част от населението й, което иначе живее в широка автономия. И когато това въоръжено население, с чуждото оръжие, започне да дели държавата, грузинците трябва просто да приветстват бурно този хуманен акт.

Да, ама видите ли, грузинците са малко дивички. Не искат. Както и македонците не искаха и се юрнаха да палят албански села. Както и англичаните не искаха и отидоха на лов за ирландци. За сърбите да пиша ли какво искаха?

Впрочем руснаците не бяха никак доволни от приемането на бившите соц. страни в ЕС и НАТО. Добре че този процес стана в по-голямата си част по времето на Елцин, когато Русия не беше много добре военно и икономически, че един Господ знае какво би се случило...
цитирай
12. simona34 - 100jane,
12.08.2008 06:45
Очевидно си склонен да си тълкуваш политиката така, както ти изнася. Да беше спрял словоизлиянията до "Най-напред да ви кажа, че не съм специалист по района..." Щото това което си написал след това е преписано от някой географски справочник...
ОК и Нова ти го обясниха подборно. сега очаквам някой и картинка да ти нарисува, че да схванеш...
цитирай
13. 100jan - Да, simona34,
12.08.2008 10:10
това с картинката не е лоша идея. Така и грузинците ще разберат защо една неутрална (поне официално) държава извършва бомбардировки на тяхна територия. Така може да ми стане ясно и защо някой ден ще бъде бомбардирана България, ако не играе по свирката на Русия. А поводи има колкото искаш, само трябва човек да се замисли...
цитирай
14. krassko - simona34
12.08.2008 10:30
Права си ако беше сложил карта на района с трасетата на петролопроводите и всичко щеше да е ясно за причините на конфликта.
цитирай
15. ave - Ето Ви един сериозен анализ
12.08.2008 10:33
http://www.gatchev.info/blog/?p=676
цитирай
16. patilan - 100jane ...!
12.08.2008 12:17
Продължавай да мислиш в този дух момко, и не обръщай внимание на дразнители!

Всеки има право да избира с кого ще се обвързва.

Не е нужно да си умен за да схванеш, че няма развита държава с Руско управление, няма дори развиваща се държава с Руско управление, има само застой, деградация и африканизация.
Сега ясно ли ви е защо няма прогрес в Б-я, въпреки че сме в ЕС.
цитирай
17. lambo - АЗ МИСЛЯ ЧЕ СААКАШВИЛИ Е БИЛ ОКУРАЖЕН
12.08.2008 17:19
от американците, че ще му се притечат на помощ.

Но къде му ходи акъла на Грузинеца, че кой ще почне война с ядрена Русия за една Южна Осетия ?!

Та нали по същия начин навремето американската посланничка в Багдад, е подлъгала Саддам че САЩ ще си траят, ако окупира Кувейт.

Нищо ново под Слънцето ...
цитирай
18. анонимен - 16
14.08.2008 14:32
Какво искаш да кажеш- че заради Русия сме зле ли. Кой ни е помагал най много през годините бе, сега заради САЩ България не върви на добре.
Аз съм настроен против политиката на Путин и Медведев но никога не бих обиждал държавата Русия. В случая има пълното право да води война срещу Грузия и я оправдавам.
Дано да се направи трибунал за престъпленията на Грузинския президнет. Грузинските граждани нямат вина- просто имат скапан президент,това е!!!
цитирай
19. ok3223 - Ех,патиланчо,папиланчо
14.08.2008 17:36
Разсъждаваш като бавно загряващ. С какво ни пречи и може да ни пречи Русия. Други ни "оправят" по техному. Русия няма общо с нашата политика и живот. Имаме 3 американски бази на наша територия, които сме дали безплатно.А само наема за такива бази е няколко стотин милиона долара. Ние сме, нашата върхушка от мекерета ни прави , потенциални врагаве техни и те го знаят. И ни го знаем. Илюзии няма. Има мъгла в главите на такива като теб. Миналата година при големите пожари, когато горяха бълг. гори. Единствената страна която ни прати безплатно противопожарен самолет да угасим пожарите беше Русия. Западните ни приятели,за да ни пратят такъв, поискаха луди пари. И ние се отказахме от тяхната "помощ". Те не са от богатите и пак помогнаха. Онези не дават нищо даром. Ако даде 1, иска след това и взема 2, ако намери и най-малка възможност. Ние внасяме като членски внос в ЕС, всяка нова година по 680 милиона евро. Какво получаваме! В Босна, Ирак и Авганистан воюват за чужда кауза над 1000наши момчета. РИскуват, загиват, биват осакатявани. На всеки наемник-войник плащаме по 100долара на ден. Ами храната, дрехи, облекло , муниции, въоръжение, квартири. И това е вече години. Ето къде отиват стотици милиони, даже милиарди. Чии го търсим там. За кой воюваме, а. Някакъв наш зам.министър оитва при Грузинците да ги пита с какво да им помагнем сега. Да помагаме на агресора, на виновника за войната. Половината оръжие с което воюваха грузините им е подарила БГ. И това се знае. Черна гора не иска да е в Сърбия. Референдум- и сега са отделна държава. Оссетинци и абхазци не искат да са в Грузия, искат да са отделно. Не обичат и мразят грузинците. И те ги нападат, избиват, разрушиха столицата им, цял град, загинаха 2000 цивилни граждани.Искаха да ги принудят със сила да живеят под тяхна власт и управление. А там живеят и много руснаци. Много абхазци и осетинци са поискали и доброволно са станали руски граждани. И руснаците ще гледат със скръстени ръце как грузинците избиват руски граждани. Малко им е на Грузините. Трябваше да отнесат големия пердах. А и покрай тях и американците щяха да отнесат паламарката, само да се намесеха. Ама не им стиска. Абе къде сте тръгнали. Не можеда си разигравате коня, и да плашите Гаргите. Русия не е Ирак, нито Авганистан.
НЕ Е НАЛИ.
Има арабска поговорка. Тръгнал Сульо за вълна(на грабеж), а се върнал ОСТРИГАН.
цитирай
20. raylight - Тук се вижда
10.01.2009 12:36
колко лошо е положението с рационалното мислене в България, твърде лошо :(
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: 100jan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 244420
Постинги: 33
Коментари: 95
Гласове: 650
Архив