Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2008 17:18 - България и Румъния се стягат да правят европейско по футбол?!
Автор: 100jan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1817 Коментари: 0 Гласове:
2



На посещение в България е настоящия шеф на УЕФА - Мишел Платини. За тези, които не са чували за него, само ще кажа, че това е един от най-известните френски футболисти, който беше не по-малко популярен от настоящата френска футболна звезда - Зинедин Зидан. Та в България е този голям бивш футболист и треньор. Нашият настоящ шеф на футболния съюз,  не по-малко голям футболист и не чак толкова известен - Боби Михайлов, в паузите за по цигара (всъщност те всички пушат пури, при това им личи, че го правят позьорски, а не защото им харесва) стряска Мишел Платини с новината, че България и Румъния се готвят да кандидатстват за провеждането на европейско първенство! Сега разбрахте ли защо Мишел Платини се появи за малко на пресконференцията и остави негов доверен човек да отговаря на журналистически въпроси? Защото като е глътнал пурата от изненада се е изгорил много лошо. Затова!

Но както ни съветват едни по-стари блогерки... Ескюз муа, пардон! С по-стара регистрация от моята. Да, та тези блогерки ни съветват да гледаме позитивно и затова ние, новобранците, нямаме избор. Дайте да видим какво би станало, ако България и Румъния получат първенството.

Нямам наблюдения върху румънската действителност, но пък за сметка на това компенсирам с такива върху българската. Шефът на румънския футболен съюз, не му помня името, ама някакъв ...-еску беше, сигурно пък не познава българската, затова главата му е родила тази идея. Да, прочее, идеята е румънска, а не българска. Но прескачаме всички тези размишления и започваме да фантазираме, че европейско първенство може да се проведе и тук. Какво ни трябва?

Първо ни трябват стадиони. По света, а най-вече в Европа, изискванията към тях са много строги. Все пак най-важното, за да има лиценз един стадион, е, че той трябва да има над 80% покрити трибуни (тоест с козирка), да има огромен паркинг и лесен достъп (тоест инфраструктура), да има осигурен достъп за инвалиди, да има няколко там подробности за безопастността и... А, бе, стига толкова! Ааа, и най-важното - за европейско първенство трябва да има капацитет от минимум 30 000 зрители. Освен това, ако домакините са две държави, всяка трябва да има поне по три такива стадиони. В България няма покрит стадион. С капацитет над 30 000 зрители са националния "Васил Левски", пловдивският "Пловдив" (най-големият български стадион, но оставен да се руши вече над 30 години, писал съм за него тук) и строящият се във Върна стадион на групировката ТИМ, който ще бъде на мястото на стадион "Юрий Гагарин". За да бъдат превърнати в нормални спортни съоръжения (по европейските стандарти) ще са нужни над 100 милиона евро. При това по груби сметки.

После ни трябва инфраструктура. Да оставим настрана факта, че стотици хиляди запалянковци трябва да преминават по Дунав-мост, за да следят мачовете на своя отбор. Ама по какви пътища ще се движат? Не забравяйте, че едно европейско първенство може да доведе няколко милиона туристи! Къде ще ги поберем всички тези хора? С какво ще ги изхраним, с какво ще ги поим? Та ние нашите си боклуци не можем да изчистим, сега изведнъж още половин България в повече ще имаме!

Трето и много важно нещо е сигурността. На последния мач между "Левски" и "ЦСКА", на когото присъстваха около 18 хиляди зрители, бяха мобилизирани над 5000 полицаи. При това пак се стигна до побоища и трошене на автобуси. Сега си представете, че тук дойдат поне милион такива запалянковци. И те няма да са само за един ден, а за цял месец! Ще се бият холандци с англичани, германци с французи, българи с всички, що са по-бели (или пък много по-черни). Ще има изнасилени рускини, пребити турци, ограбени датчани. А шведите? А щведите ще бъдат изнасилени, пребити и ограбени. Те си знаят защо! А ако не знаят - ще им припомним!

Четвърто и също немаловажно - манталитета. В повечето български градове не е стъпвала туристическа група от чужденци вече 20 години. А и тогава това бяха само руснаци, или жители на многото републики от СССР. Тоест, тукашната мизерия на тях им изглеждаше като рай. А сега ще дойдат не просто групи, ще дойдат армии от туристи, които ще бъдат отвратени от нашата хигиена, обслужване и обноски. А ние ще им отговорим с псувни (за начало) и после... После виж за шведите.

Боби, както и ти, Румънеску, я си сядайте... на портфейлите и си трайте, а? Но то пък и вие знаете, че никакво европейско първенство не може да има тук. Поне не и в близките 50 години.


Тагове:   България,   футбол,   Румъния,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: 100jan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 243766
Постинги: 33
Коментари: 95
Гласове: 650
Архив