Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2007 17:37 - Свободата на словото си отиде след появата на интернет
Автор: 100jan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3415 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ще кажете, че никога не сте чели по-налудничаво твърдение. И ще бъдете прави, но донякъде, само донякъде. Самият аз преди време щях да реагирам по същия начин.

Какво ме промени?

Два тежки бана в любимите ми форуми. Получих ги не защото съм имал нецензурен език, не защото съм призовавал към отцепване на Пловдивска област в независимо херцогство, не защото съм препоръчвал групово изнасилване на момиченца (или момченца) от детската градина, не защото съм подбуждал към друго престъпление. Не съм публикувал и материали с еротическа, порнографска или друга тематика, неподходяща за широката аудитория на въпросните форуми (единият е доста често посещаван от хлапета). Пиша винаги (ама винаги... не, вие не подозирате какво значи винаги) на кирилица, на книжовен български език, често използвам и любезното обръщение Ви (в необходимите ситуации). Нямам претенции, че имам чувство за хумор, но пък го компенсирам с непукизъм. Добре де, а защо имам бан? Защото имах неблагоразумието да не съм на едно мнение с управляващите форумите, да споделям моето мнение в поверените им форуми и да го аргументирам с примери от същите форуми. Разбира се, всички администратори и модератори ще заявят под клетва, че страшно много обичат градивната критика. Е, ще пропуснат да ви дадат дефиниция за такава, но веднага ще ви посочат чия критика не е такава. А ще аргументират действията си (бановете и триенето на мнения) с мъгляво формулираната точка от правилниците им, забраняваща спама.

Потърпевшият е изправен пред непробиваемата стена на диктатурата, която сама пише правилата и сама ги прилага. Над нея няма никого! Няма къде и пред кого да се оплачеш от неправомерни действия на интернет-администратор. Можеш само да махнеш с ръка и да се опиташ да забравиш.

А дали не е така и в цялата мрежа? Стотици организации (държавни и неправителствени) и частни лица следят за съдържанието на интернет. Същите съдействат за унищожаването на множество писано слово (къде уместно, къде не). Представете си, че сте автор на сайт, който е нарочен за някакъв вид нарушение. Гражданинът Сульо Пулев е подал сигнал до хоста. Последвала го е и фондацията "Лесбийки за нацизъм". Намесила се е и службата за сигурност на островната държава Науру и Нахуру. Дежурният сис-админ (ако има такъв) се е изсмял, ама следващият директно е затрил целия ви сайт. Обаче вие не сте съгласни! Смятате, че съдържанието му не противоречи на собственото ви и европейско законодателство, не противоречи и на здравата логика и морал. Какво можете да направите? Нищо! Н-И-Щ-О!

А какво и как да се направи, че да се промени това положение? Не знам! А вие знаете ли?


Тагове:   отиде,


Гласувай:
0



1. apollon - това за пловдивското херцогство ми ...
28.11.2007 18:06
това за пловдивското херцогство ми хареса - подкрепям те - градивно е -а пък и е било румелийско херцогство на времето- така че има резон - при това запада го е сътворил с такава непреходна мъдрост - ако всичко това е вярно и ти си просто писач на усещания, на който противопоставяш само градивната критика без нито капка егоизъм си добре дошъл във форума - асфиксия-инсомния v www.sibir.bg - давам ти пълната свобода да се чувстваш себе си - още повече защото си специално поканен майна - Ваше благородно херцожество - Заповядайте - петицията за участие ще ви бъде приета - за всичко останало сте прав - словото и неговата свобода вече може да се приватизира кой как то си иска - стига да има необходимото форумно пространство
цитирай
2. hinki - :-)
28.11.2007 18:23
Седят трима в една лодка и ловят риба. Единият поглежда замечтано слънцето и въздъхва:
- Слънцето залязва.
Вторият поглежда хоризонта и допълва:
- Откога не съм виждал такъв красив залез.
Третият без да продума ги бута във водата. Те изплуват и го питат:
- Защо ни бутна?!?
- Теб за офтопик, а него за флууд.
- Кретен, ти полудя ли бе!
"Модераторът" спокойно взима едно гребло и ги прасва по главите:
- За обида - бан!
цитирай
3. cecka1504 - оооо, приятелю! тук са същите ку...
28.11.2007 20:59
оооо, приятелю! тук са същите курешки... има един администратор, който е пълно недоразумение...
цитирай
4. rumyrayk - няма да се промени нищо,
04.12.2007 00:54
поеми дъх, и винаги си имай собствено мнение, това е положението. и мен са ме банвали и са ми трили постове и т.н. разни смешници, само защото не съм част от блеещото стадо.
и да не ти пука.
цитирай
5. lambo - Най-обичам, когато ме трият или ми слагат бан
30.12.2007 22:15
Тогава разбирам, че съм ги настъпил по мазолчето
Тогава разбирам че съм улучил върхът на абцеса
Тогава разбирам кои са интимните им цели
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: 100jan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 244088
Постинги: 33
Коментари: 95
Гласове: 650
Архив